Als adviseur ketensturing ben je de spil in de samenwerkingsrelatie van het ministerie met de verschillende ketenpartners. Je bent adviseur van de directeur-generaal die formeel opdrachtgever is van o.a. IND, COA en DT&V. Je zorgt daarom dat je op de hoogte bent van actuele operationele, beleidsmatige en politieke ontwikkelingen op jouw specifieke aandachtsgebied en hebt intensief contact met de betrokken partners.
De directeur-generaal Migratie (DGM) is opdrachtgever voor meer dan tien organisaties in de migratieketen. Dit zijn de vanzelfsprekende organisaties als de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de Dienst Terugkeer en Vertrek. Ook de Koninklijke Marechaussee, de Politie en de Dienst Justitiële Inrichtingen hebben specifieke taken op het gebied van migratie waar een opdrachtgeverslijn aanwezig is. Als adviseur bereid je de opdrachten voor, monitor je deze en voer je hierover gesprekken met adviseurs van de betreffende ketenpartner. Bij de formele sturings- en verantwoordingsgesprekken in het kader van de opdracht ben je aanwezig en zorg je voor een adequate voorbereiding.
Naast je specifieke dossierhouderschap als adviseur, en de reguliere activiteiten in de verantwoordingscyclus, word je ingezet op ketenbrede vraagstukken. Dit vraagt om een hoge mate van flexibiliteit, naast het eigen dossier kun je ingezet worden op actuele vraagstukken. Voorbeelden hiervan zijn huisvesting, het versnellen van de asielprocedure, het bevorderen van terugkeer en opvang op maat voor specifieke doelgroepen. Op deze onderwerpen neem je indien nodig regie, betrek je de juiste partners en zorg je voor een gezamenlijk en door de keten gedragen voorstel.
De Rijksbegrotings- en sturingscyclus kent geen geheimen voor jou. Samen met de andere business controllers werk je aan het vertalen van de belangrijkste (financiële) raming van de keten, de Meerjaren Productie Prognose, naar concrete en realistische opdrachten voor de ketenpartners (bijvoorbeeld ten aanzien van productieaantallen, opvangplekken en beleidsveranderingen). Hierin staat de operationele opdracht voor de ketenpartners centraal en onderzoek je de meest doeltreffende en doelmatige inzet van de financiële middelen voor de migratieketen. Tevens ben je betrokken bij het voorbereiden en toetsen van begrotingsvoorstellen.
Financieel adviseurs
Voor de gezochte financieel adviseurs geldt het volgende:
In het uitvoeringsjaar heb je zicht op de operationele en financiële resultaten van de ketenpartners. Over deze resultaten ga je met de inhoudelijk adviseurs, data-analisten en financieel adviseurs binnen de keten en het ministerie in gesprek. De inzichten en informatie uit de gesprekken gebruik je om de directeur Regie Migratieketen en de directeur-generaal Migratie gevraagd en ongevraagd advies te geven. Jouw adviezen zijn concreet, onderbouwd (bij voorkeur met data) en geven handelingsperspectief.
Kennis en affiniteit met de bekostigingsmodellen binnen de Rijksoverheid is van belang. DGM is, zoals aangegeven, opdrachtgever voor verschillende typen organisaties, waaronder een agentschap, een ZBO en zijn er verschillende subsidie-relaties. Door de afdeling Ketensturing wordt voortdurend vanuit bekostigingsafspraken gekeken naar een passende balans tussen de opdracht en beschikbare middelen. Dit is complex vanwege de sterk variërende asielinstroom, realisatie van gezamenlijke ketendoelen en de belangen van individuele ketenpartners. Ervaring met de opzet en het toetsen van kostprijsmodellen is een pré in dit werk
Door zowel vanuit een opdrachtgeversrol en regierol betrokken te zijn, ben je in staat om de directeur Regie Migratieketen, de directeur-generaal Migratie en de staatssecretaris gevraagd en ongevraagd van (soms acuut) advies voor te zien. Deze adviezen zijn concreet, onderbouwd (bij voorkeur met data) en geven handelingsperspectief.
De migratieketen is dynamisch, veelzijdig en altijd actueel. Jouw sollicitatie voor deze functie betekent dat je onderdeel wil uitmaken van een team dat gedreven is om het Nederlandse migratiebeleid elke dag een stapje effectiever en efficiënter te maken.