De tbs-patiënt die vanwege zijn persoonlijkheidsproblematiek niet op een reguliere tbs-afdeling kan verblijven. De asielzoeker die intensieve geestelijke zorg nodig heeft. Of de persoon van wie de verblijfsvergunning is ingetrokken omdat hij een ernstig delict heeft gepleegd. Deze en andere patiënten verblijven in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug. Jij als sociotherapeutisch medewerker bent er om deze mensen te helpen. Je bent hun eerste aanspreekpunt en biedt ze rust en structuur.
Op welke afdeling je ook aan de slag gaat (een intensivecare-unit, een crisisafdeling of een afdeling waar patiënten verblijven die bijna naar een passende vervolgvoorziening kunnen gaan) één ding is zeker: jouw werk is uitdagend en geen dag hetzelfde. Jouw patiënten met vaak uiteenlopende nationaliteiten hebben stuk voor stuk een ander, vaak emotioneel en indrukwekkend verhaal.
Jij biedt de patiënten zoveel mogelijk rust en structuur. Ze volgen een vast programma met onder meer arbeidstherapie en rustmomenten. Je onderneemt ook (laagdrempelige) activiteiten met ze, zoals samen een spelletje spelen, tv-kijken, eten of even naar buiten. Daarnaast ben je voortdurend met je patiënten in gesprek. Hebben zij een vraag, bijvoorbeeld over de medicatie? Willen ze een afspraak maken met de medische dienst? Of gewoon even hun verhaal kwijt? Dan sta jij voor ze klaar.
Jij bent er voor alle patiënten op je afdeling. Maar voor een of twee van hen ben jij ook de persoonlijk begeleider. Je bent hun eerste aanspreekpunt en de schakel richting onder anderen de psychiater, psycholoog, geestelijk verzorger en het afdelingshoofd. Omdat jij de hele dag op de afdeling bent, ken jij de patiënten het best. Daarom lever jij de input voor de patiëntenbesprekingen met alle behandelaren. Een baan met impact dus. Want met jouw bevindingen draag je bij aan een effectieve behandeling van en de vervolgstap voor patiënten.