De woningbouwcrisis is één van de meest urgente vraagstukken van deze tijd. De ambitie is om tussen nu en eind 2030 zo’n 900.000 nieuwbouwwoningen te realiseren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag heeft als doel dat de bewoners van al deze nieuwe woonwijken duurzaam, veilig en soepel van A naar B kunnen gaan. Als beleidsmedewerker Mobiliteit en woningbouw speel jij hierbij een belangrijke rol.
Wat ga je doen als beleidsmedewerker mobiliteit en woningbouw?
Hoe houden we ons land, met de vele nieuwe woningen, veilig, mobiel en bereikbaar? En hoe zetten we daarbij de beschikbare financiële middelen zo in dat we de bereikbaarheid met openbaar vervoer, auto, fiets en andere vormen van duurzame mobiliteit optimaal benutten? Daar ga jij – samen met collega’s – mee aan de slag!
Voor de komende tien jaar is in totaal €7,5 miljard beschikbaar voor de ontsluiting van nieuwe woningen in zo’n zeventien grootschalige woningbouwlocaties en daarbuiten. Met deze financiële middelen maken het Rijk en decentrale overheden afspraken over een goede bereikbaarheid van de te bouwen woningen. Naast de goede ontsluiting van deze woningbouwgebieden is het belangrijk rekening te houden met ruimtelijke kwaliteit zoals bodem en water, leefbaarheid, natuur, stikstof, klimaatadaptatie en een (duurzame) energievoorziening. Om al deze belangen goed mee te nemen, werk je nauw samen met andere directies binnen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel en het ministerie van Financiën. Daarnaast heb je veel contact met provincies, gemeenten en planbureaus bij het aanpakken van deze enorme klus.
Wat wordt jouw belangrijkste focuspunt als beleidsmedewerker?
Afhankelijk van je kennis, competenties en belangstelling bepalen we in overleg je precieze werkpakket.
Onderdelen daarvan kunnen zijn:
- het bijdragen aan de analyse en beoordeling van de door decentrale overheden ingediende plannen en businesscases. Hierbij adviseer je onder meer over ruimtelijke, mobiliteits- en financiële keuzes. Je adviseert waar plannen beter kunnen en of de plannen bijdragen aan de rijksdoelen.
- het opstellen van kaders en afspraken met decentrale overheden en het samen met anderen, totstandbrengen van de bijbehorende specifieke uitkeringen om de financiële middelen ook daadwerkelijk op de goede plek te krijgen.
- het in samenwerking met de steden bijdragen aan mobiliteitsvernieuwing en slimme en duurzame mobiliteit
- het verbinden van meerdere steden, het bundelen van krachten en bijdragen aan standaardisatie. het monitoren van de voortgang van de gemaakte afspraken en erop toezien dat de toegezegde middelen ook op de juiste manier besteed worden.
- het leveren van een bijdrage aan het bredere MIRT-proces: het bestuurlijke besluitvormingstraject met de regio’s over projecten die uit het Mobiliteits- en Deltafonds worden betaald.
- het leveren van input voor bestuurlijke overleggen, nota’s aan bewindspersonen, Kamerbrieven en Kamerdebatten.
- het daarmee bijdragen aan slimme en duurzame keuzen voor de toekomst.
Hoe werken wij?
Als nieuwe collega kun je bij ons rekenen op een goed inwerktraject waarbij je kennismaakt met onze organisatie en je collega’s. Binnen je team staat een collega voor je klaar om je in te werken en antwoord te geven op je vragen. De directie Mobiliteit en Gebieden heeft een prettige en collegiale werksfeer, waar hard wordt gewerkt en collega’s voor elkaar klaar staan. Tegelijkertijd vinden we het ook belangrijk om tijd voor ontspanning en plezier met elkaar te hebben.