Directoraat-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie | Directie CIO Rijk | Afdeling I-stelsel en Vakmanschap
De Rijksoverheid implementeert het Kwaliteitsraamwerk Informatievoorziening (KWIV) bij haar onderdelen. Het KWIV beschrijft IV-kwaliteiten specifiek en in één gemeenschappelijke taal. Hierdoor biedt het houvast bij de werving, selectie en professionele ontwikkeling van IV-professionals. Het KWIV geeft rijksorganisaties bovendien beter inzicht en overzicht in de 10.000 interne IV-professionals die er werken. Ook voor externe IV-inhuur wordt het KWIV ingezet.
KWIV is onderdeel van de I-Strategie Rijk 2021-2025; meer concreet het thema I-vakmanschap. De daarin genoemde randvoorwaarden zijn KWIV, Monitoring en Meerjarige personeelsplanning. Hierin komt een mooie rol vrij om actief bij te dragen aan het beheer en onderhoud en daarmee doorontwikkeling van het KWIV, naast algemene werkzaamheden rondom het KWIV. Het doel is het KWIV blijvend aan te laten sluiten op de IV-ontwikkelingen. Zo bouw je stevig mee aan toekomstbestendige IV-profielen, waar de Rijksoverheid én de IV-professionals veel aan hebben. Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder!
Wat ga jij doen en met wie?
Je gaat werken in de directie CIO Rijk. Deze BZK-directie schakelt niet alleen binnen BZK, maar met alle ministeries, uitvoeringsorganisaties en inspecties die onder de Rijksdienst vallen. Je scope is dus erg breed! Je komt in het kleine team I-vakmanschap, waarin je vooral een duo vormt met de dossierhouder ‘Inzicht en Monitoring’.
Je krijgt een belangrijke inhoudelijke rol: het KWIV als instrument verder brengen. Daarnaast ga je de haalbaarheid van doorontwikkeling van het KWIV-tool onderzoeken. Je wordt uiteraard eerst op vlieghoogte gebracht door de dossierhouder, zodat je jouw werk goed kunt uitvoeren. Je werkt vooral aan de volgende onderdelen.
Beheer en onderhoud KWIV
- Je zorgt ervoor dat het KWIV en haar profielen zoveel mogelijk blijven aansluiten op de praktijk bij de departementen en hun onderdelen. Dit doe je steeds per cluster van expertises. Bijvoorbeeld Data, of DevOps en UX.
- Je put voor de prioritering vooral uit de bevindingen die uit de implementatie van het KWIV komen: waar is de nood het hoogst? Uiteindelijk komen alle expertises aan bod.
- Je zoekt en werkt samen met inhoudelijke experts en kijkt met hen ook vooruit. Daardoor zorg je dat het KWIV blijvend toegevoegde waarde houdt en meegaat met de tijd.
- Je vindt het leuk om hiervoor naar de inhoudelijke kenners te gaan, want het is gebleken dat fysiek overleg en ter plekke de profielen doorwerken, veel waarde toevoegt. Het uitwerken van overleggen, de profielen en andere zaken kun je ook vanuit huis doen.
- Je zorgt voor concrete voorstellen om KWIV-profielen toe te voegen, te wijzigen en/of verwijderen. Deze voorstellen stem je af met de dossierhouder Inzicht en Monitoring, tevens voorzitter van het gebruikersoverleg KWIV (GO KWIV). Je bent vanuit jouw rol ook deelnemer aan dit GO KWIV.
Doorontwikkeling KWIV-tool
- Je onderzoekt intern de haalbaarheid voor doorontwikkeling van het KWIV-tool. Daarbij onderzoek je o.a. wie het zou kunnen doorontwikkelen én beheren. Je let daarbij ook op de koppeling met het Functiegebouw Rijk, benodigd budget en andere relevante zaken.
- Je legt jouw bevindingen over de doorontwikkeling van het KWIV-tool vast. Indien blijkt dat het realistisch is, schrijf je een conceptplan om dit te realiseren. Zo niet, dan adviseer je over hoe de werking van het huidige KWIV-tool gebruiksvriendelijker kan worden.
KWIV Algemeen
- Je behandelt vragen, opmerkingen en suggesties over beheer en onderhoud KWIV.
- Je signaleert welke behoeftes of issues (gaan) spelen en adviseert de dossierhouder Inzicht en Monitoring hierover. Je bereidt de periodieke overleggen met hem goed voor.