Als (senior) adviseur financiën en beleid geef je gevraagd en ongevraagd advies vanuit jouw deskundigheid en werkervaring in onze complexe politiek-bestuurlijke omgeving. Deze functie biedt een unieke kans om je te begeven in het hart van de financieel-economische en bestuurskundige beleidsvorming.
Je staat in deze functie tussen vele relevante spelers, waaronder de Inspectie der Rijksfinanciën, de directies Financieel-Economische Zaken, de Auditdienst Rijk, de Algemene Rekenkamer, verschillende uitvoeringsorganisaties, maar ook de wetenschap en de Tweede Kamer. Dit vraagt de nodige bestuurlijke en organisatorische sensitiviteit en zicht op de verschillende belangen. Je bent het gezicht van de directie Begrotingszaken en treedt ook zo regelmatig naar buiten. Dit doe je in een kleine maar enorm gezellige afdeling met zo’n twaalf collega’s van bestuurs- en bedrijfskundigen, juristen, economen en accountants.
Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is de afdeling Besturing, Bekostiging en Externe verslaggeving (BBE) verantwoordelijk voor het gehele stelsel van organisatiekaders (onder meer Regeling agentschappen en Stichtingenkader). Momenteel worden de kaders herzien, mede op basis van alle inzichten uit de verschillende onderzoeken die de afgelopen periode zijn uitgevoerd naar de uitvoering(skaders). Bijvoorbeeld de brede evaluaties voor rijksorganisaties op afstand, het IBO Agentschappen en het programma Werk aan Uitvoering. Hierbij is het de uitdaging om de kaders zo aan te passen dat deze (meer) in lijn komen met de aanbevelingen uit deze onderzoeken.
Daarnaast is BBE samen met andere afdelingen van de directie Begrotingszaken verantwoordelijk voor de invulling van de systeemverantwoordelijkheid van de minister van Financiën voor het financieel beheer. Dat betekent dat we het financieel beheer van het Rijk monitoren, rijksbrede ontwikkelingen en risico’s signaleren en adviseren bij onduidelijkheden in de regelgeving. Je adviseert met jouw kennis en expertise over de wijze waarop de inrichting, governance en het beheer van de uitvoeringsorganisaties is vormgegeven, maar ook over rijksbrede regelgeving op het gebied van financieel beheer.
Je hebt kennis van zowel de wijze waarop het openbaar bestuur is ingericht en functioneert als welke verschillende aansturings- en bekostigingsmodellen hiervoor worden gebruikt. Tegelijk denk je graag mee over de mogelijkheden om het financieel beheer binnen het Rijk te verbeteren. Samen met jouw collega’s ben je het eerste aanspreekpunt in alle vraagstukken omtrent het financieel beheer, verantwoording en rechtmatigheid. Om het rijksbrede financieel beheer te verbeteren heeft de minister van Financiën een Taskforce Verbetering Financieel Beheer opgericht. Als adviseur financiën en beleid lever je een belangrijke bijdrage aan deze taskforce.
Je krijgt in deze functie genoeg ruimte om je op deze onderwerpen te ontwikkelen, onder andere door contact met departementen, uitvoeringsorganisaties, de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer. Ook word je gevraagd deze kennis actief uit te dragen, bijvoorbeeld op de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering.