Wil jij zelf de regels maken en aan de knoppen zitten? Vind je het leuk om met heldere kaders en handreikingen je collega’s in de financiële functie binnen de Rijksoverheid te ondersteunen? Weet jij vanuit jouw expertise waar je op moet letten bij het aanpassen en opstellen van deze kaders en handreikingen? Dan is dit een unieke plek voor jou! Zo lever jij met jouw kennis en ervaring een cruciale bijdrage aan een financieel gezond Nederland.
De wetten en regels op het gebied van beheer, informatievoorziening, controle en verantwoording van de financiën van het Rijk worden opgesteld door het ministerie van Financiën in Den Haag. Als (senior) adviseur op het gebied van financieel beheer lever jij met je juridische blik een belangrijke bijdrage om de beleidsverantwoordelijke rol van het ministerie van Financiën in te vullen en verder uit te bouwen.
Binnen de afdeling Besturing, Bekostiging en Externe verslaggeving (BBE) van de directie Begrotingszaken houden we ons bezig met veel verschillende rijksbrede onderwerpen: het ontwikkelen van kaders en regelgeving voor de bekostiging en aansturing van uitvoeringsorganisaties van het Rijk (zoals Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Immigratie- en Naturalisatiedienst), het rijksbrede beeld van financieel beheer en verslaggevingsvraagstukken. Je bent onderdeel van een team van twaalf gedreven collega’s. Veel van jouw collega’s hebben een financiële of een bestuurskundige achtergrond. Jij bent een welkome aanvulling op het team omdat jij met een meer juridische blik naar onze (complexe) vraagstukken kijkt.
Je kunt rekenen op een breed takenpakket op het snijvlak van financiële en juridische vraagstukken in een complexe politiek-bestuurlijke omgeving. Als (senior) adviseur ben jij verantwoordelijk voor het opstellen van de regels voor de besteding van publiek geld en de verantwoording hierover. Ook adviseer je over een zeer breed scala aan (rijksbrede) onderwerpen, waaronder allerlei financiële vraagstukken, zowel op strategisch niveau als concrete casuïstiek. Maar je denkt ook mee over de inrichting en ontwikkeling van regels voor uitvoeringsorganisaties en de inrichting van het controlebestel. In jouw werk ligt veel nadruk op overleggen, afstemmen en het optrekken met collega’s, bijvoorbeeld met financieel-economische directies van andere ministeries, de Algemene Rekenkamer en de Auditdienst Rijk. Je vindt het leuk om zowel binnen als buiten Financiën een netwerk op te bouwen en te onderhouden.
De ene dag zet jij je tanden in de aanpassing van de regeling agentschappen en de volgende dag werk je in de Taskforce Verbetering Financieel Beheer mee aan het oplossen van knelpunten in rijksbrede regelgeving. Of voer je verschillende gesprekken met onze stakeholders om hun wensen op het terrein van het financieel beheer te inventariseren en stel je op basis daarvan een advies op waar de afdeling BBE echt iets mee kan. Jij weet de vraag achter de vraag te achterhalen, en deze wensen als geen ander om te zetten in (juridische) kaders. Tussendoor ontvang je veel vragen van departementen, bijvoorbeeld over het nut van het opvragen van bankgaranties of een uitvoeringsvraagstuk zoals de wijze waarop de driehoek (eigenaar, opdrachtgever, opdrachtnemer) kan worden ingevuld. Daarin weet je de kaders op een begrijpelijke manier uit te leggen. Verder kunnen jouw collega’s altijd bij je terecht voor hulp of advies; je bent voor hen een (juridische) vraagbaak.
Wat deze functie extra leuk maakt is dat je de kans krijgt om de kennis die jij opdoet, over te dragen aan collega’s via bijvoorbeeld workshops, congressen en opleidingen. Jouw kennis draagt dus bij aan hoe we specifiek binnen de Rijksoverheid met vraagstukken moeten omgaan.