Het werk als psychiater bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie is elke dag anders. Het ene moment ben je bezig met zorg in een penitentiaire inrichting , het volgende moment loop je bij de rechtbank naar binnen om advies te geven over een pro Justitia-rapportage of bijzondere zorg. Binnen je werk heb je bovendien veel autonomie. Met Amsterdam en Schiphol in onze portefeuille hebben we te maken met complexe en veelzijdige grootstedelijke problematiek, wat je terugziet in de zorg die we leveren in de justitiële inrichtingen en de adviezen die we geven aan de rechtbank.
Dit ga je doen
Een belangrijke taak van een psychiater bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP) is het leveren van psychiatrische zorg in een penitentiaire inrichting (PI). Hier werk je samen met het multidisciplinaire zorgteam. Een tweede belangrijke taak is het adviseren aan de rechter of een verdachte naar een gewone PI kan of dat er extra zorg nodig is, zoals in een penitentiair psychiatrisch centrum (PPC). Verder adviseer je de officier van justitie of een pro Justitiarapportage is aangewezen, omdat je vermoedt dat het delict dat de verdachte heeft gepleegd samenhangt met psychopathologie. Soms gaat het om lichte vergrijpen, maar ook om ernstige delicten die je de volgende dag breed uitgemeten in de krant leest. Het is spannend en veelzijdig werk, maar soms ook moeilijk. Daarom vinden we het bij het NIFP Noord-Holland belangrijk dat je kunt sparren met collega-psychiaters, maar ook met psychologen en juristen.
Je basis ligt bij het NIFP Noord Holland in Amsterdam, maar de meeste tijd ben je in een PI aan het werk of op weg naar een rechtbank. En vervolgens kun je thuis of op kantoor je verslagen uitwerken. We zijn een flexibele organisatie en erop gericht om de professional zo goed mogelijk te faciliteren.
Als je bij ons komt werken, dan bieden we je de mogelijkheid om de opleiding tot pro Justitia-rapporteur te volgen. Deze opleiding duurt een jaar. Je wordt klaargestoomd om een uitgebreid diagnostisch onderzoek te doen naar de verdachte, maar ook leer je om een risicotaxatie op te maken, een uitspraak te doen over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte en een advies te geven over de behandeling binnen een juridisch kader.
Je komt werkelijk alle mogelijke psychiatrische problematiek tegen, maar ook verslavingen en laagbegaafdheid. Wat dat betreft is er zowel voor de ervaren als voor de beginnend psychiater meer dan genoeg uitdaging in het werk. Je takenpakket wordt in overleg met jou bepaald.