Intensieve een-op-een-begeleiding van gedetineerden, het begeleiden van gedetineerden bij hun dagprogramma en het bieden van helpende hand bij vragen of problemen. Je hebt als Penitentair Inrichtingswerker (PIW-er) een belangrijke- en onmisbare rol in het dagelijks leven van de gedetineerden. Zowel tijdens de detentie als bij de voorbereiding op een toekomst daarbuiten. Dienst Justitiële Inrichtingen is op zoek naar nieuwe collega’s die middels een zij-instroomtraject door ons worden opgeleid (door ons betaald en mét baangarantie) tot PIW-er. Denk je al langer na over een baan in de gevangenis en wil je hiertoe omscholen? Lees dan snel verder!
Als PIW-er bij PI Nieuwegein kom in je in aanraking met verschillende problematieken en culturen. Je richt je bijvoorbeeld op gedetineerden met psychische problemen. Ook verslavingen en verstandelijke beperkingen komen voor. Jij biedt intensieve begeleiding op de afdeling en bent daarnaast ook de persoonlijke mentor van minimaal één van de gedetineerden.
Elke dag is anders. Er zijn rustige dagen maar ook dagen waar de sfeer compleet kan omslaan en er opstootjes voorkomen. Jij en je collega PIW-ers zijn getraind om hier op een goede manier mee om te gaan. De-escaleren staat voorop, maar anders ingrijpen kan noodzakelijk zijn. In de communicatie met gedetineerden ben je helder over de grenzen, regels en verwachtingen. Veiligheid van collega’s, jezelf en de gedetineerden staat altijd voorop.
Daarnaast ben jij het eerste aanspreekpunt voor de gedetineerden op jouw afdeling en heb je minstens een keer in de week een gesprek over hun begeleidingsprogramma. Heeft iemand zich niet aan de afspraken gehouden? Bijvoorbeeld omdat uit jouw dagelijkse urinecontrole blijkt dat er verdovende middelen zijn gebruikt? Dan bespreek je wat de sancties zijn, bijvoorbeeld het intrekken van verlof. Ook probeer je de gedetineerde op andere gedachten te brengen door bewustwording te creëren over de consequenties. Of je verwijst door naar de medische dienst of hulpverlening. Het is ook belangrijk dat je steeds zorgvuldig rapporteert en dat je nauw samenwerkt en veel overlegt met de andere penitentiair inrichtingswerkers, mentoren en het afdelingshoofd.
Daarnaast begeleid je de justitiabelen bij hun dagelijkse doen en laten. Je gaat bijvoorbeeld mee luchten, tafeltennissen, sporten, kaarten of samen koken. Hierbij ben je alert op signalen dat de sfeer omslaat en dat altijd de veiligheid gewaarborgd blijft. Je staat dan ook stevig in je schoenen, bent verbaal sterk en weet bij ordeverstoringen daadkrachtig op te treden.