Elke nieuwe dag beginnen met contact leggen en bouwen aan een vertrouwensband. Dat staat centraal in jouw werk als Pedagogisch medewerker in de Rijks Justitiële Jeugdinrichting in Breda.
In onze Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) Den Hey-Acker zitten jongeren ingesloten in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Dit omdat zij verdacht worden van het plegen van een delict. De behandelgroep bestaat uit 8 tot 10 jongeren. Jij biedt, samen met jouw collega’s, een veilig orthopedagogisch klimaat en gerichte behandeling om de kans op herhaling van delict gedrag te verminderen. Als pedagogisch medewerker begeleid jij de groep, maar je bent ook de persoonlijke mentor voor minimaal één van de jongeren. Ook is er een team van (zorg)professionals bij deze jongeren betrokken.
Bijna alle jongeren hebben in hun jeugd al veel meegemaakt en soms weinig vertrouwen in volwassenen. Daarnaast zitten zij onvrijwillig ingesloten, wat betekent dat ze niet klakkeloos meewerken. Jij gaat elke dag opnieuw het gesprek aan. Bijvoorbeeld tijdens een mentorgesprek, een spelletje, koken of een wandeling naar de school (binnen de inrichting). Je werkt intensief met de jongeren aan de leerdoelen uit hun individuele behandelplan. Hierbij werk je ook samen met de behandelaar en je collega’s die bijvoorbeeld emotieregulatie- of agressietraining geven. Ook ben je het eerste aanspreekpunt voor onder meer jeugdzorg, Justitie en voor de ouders en verzorgers die je van begin tot eind zoveel mogelijk in het behandeltraject meeneemt.
Overschrijden de jongeren de regels of jouw grenzen? Dan laat je duidelijk merken dat je niet hen, maar alleen hun gedrag afwijst. Gelukkig heb jij geduld en sta jij stevig in je schoenen. Je staat continue op scherp, omdat jij weet dat de sfeer in een mum van tijd kan omslaan. Jouw observaties en alles wat er gebeurt leg je vast in de dagelijkse rapportage. Zowel de groepsdynamische ontwikkelingen als de individuele vorderingen.
Fabiola over haar baan als pedagogisch medewerker:
“De jongens met wie ik werk zijn niet makkelijk te bereiken en gaan steeds opnieuw de discussie met me aan om te testen of ze me kunnen vertrouwen. Daarom is het in dit werk echt belangrijk dat je altijd jezelf en oprecht bent. Ik doe dit werk al twaalf jaar met mijn hart. En vanuit mijn eigen achtergrond. Met mijn ervaring, maar ook met mijn geduld, rechtvaardigheid en de rust die ik uitstraal, kan ik voor deze zeer complexe doelgroep het verschil maken.”