Heb je oog voor de verschillende belangen van betrokkenen en gebruikers? Ben je in staat om relaties te onderhouden, belanghebbenden te informeren en draagvlak creëren bij alle stakeholders op en rond de Noordzee? Dan ben jij onze nieuwe omgevingsmanager kust en zee!
Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Je zet je in om mee te werken aan een de verbetering van natuur en waterkwaliteit van de Noordzee en de kustgebieden, ondersteunt het programma om windenergie op zee te realiseren en je helpt mee aan het behalen van de doelen op het gebied van Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM).
Als omgevingsmanager kust en zee werk jij hoofdzakelijk in het team Waterkwaliteit en Natuur – Kust en Zee en ben je de intermediair tussen de (project)organisatie en de stakeholders in de projectomgeving. Binnen dit team ben je samen met een collega omgevingsmanager verantwoordelijk voor het proces met de stakeholders bij het opstellen en vaststellen, uitvoeren en evalueren van beheerplannen. Je wordt hierbij ondersteund door adviseurs en adviesbureaus. Als schakel tussen beleid en uitvoering breng je de verschillende belangen in kaart, werk je aan conditionering en geef je advies over wat haalbaar en wenselijk is.
Dit is waar jij voldoening uit haalt
Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Elk Natura 2000-gebied heeft een voortouwnemer bij het opstellen van het beheerplan. Rijkswaterstaat is voortouwnemer van 25 gebieden, waaronder vier gebieden op de Noordzee en de Noordzeekustzone. Als voortouwnemer is Rijkswaterstaat het aanspreekpunt en verantwoordelijk voor het totale beheerplanproces. Jij zorgt ervoor dat alle belangen op tijd in de verschillende fases worden ingebracht en afgewogen. Jij overziet het hele proces en weet wanneer belanghebbenden moeten worden geïnformeerd of worden betrokken en je bent medeverantwoordelijk voor communicatie en conditionering.
Daarnaast ondersteun en adviseer je het omgevingsmanagement bij het project Windenergie op zee. Dit betreft een adviesrol met als doel de daar aanwezige junior omgevingsmanager te begeleiden. Ook is het hier van belang om zelf de samenhang te bewaken tussen alle functies op de Noordzee. Er zijn gebieden bestemd voor natuur, voor olie- en gaswinning of voor zandwinning. Er wordt gevist, er wordt met grote schepen goederen getransporteerd en er zijn recreatievaarders. Op de zeebodem liggen elektriciteitskabels, internetkabels en onontplofte explosieven. De behoefte aan windenergie op zee is groot, maar de ruimte op de Noordzee is krap. We staan daarom voor een grote uitdaging.
Wat wij aan jou waarderen
Je wordt enthousiast van het in kaart brengen van alle stakeholders en hun rollen. Het is jouw doel om aan alle belanghebbenden te laten zien dat Rijkswaterstaat een betrouwbare en integere partner is als het gaat om de drie grote transities op de Noordzee; de natuur-, voedsel- en duurzame energietransitie. Jij zorgt dat al deze belanghebbenden, zowel de gebruikers van de Noordzee en kustgebieden, als je directe collega’s, zich gehoord voelen en begrijpen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt.
Tot slot voel je je thuis in een politiek sensitieve, complexe wereld waar belangen soms sterk lijken te botsen. Je schuwt moeilijke gesprekken niet en je spreekt de taal van beleid, maar ook die van de gebruiker.
Meer weten?
Solliciteer direct, wij kijken ernaar uit! Een eerste kennismaking kan wat ons betreft snel plaatsvinden. Alle gesprekken vinden momenteel online plaats. Wil je eerst inhoudelijk meer weten over de functie? Bel of app met David Nieuwenhuis, programmamanager Waterkwaliteit en Natuur Kust en Zee, via 06-52300910 of Sjan Arts, afdelingshoofd Verkenningen en Planuitwerking, via 06-52605742. Zij staan je graag te woord!
Lees meer over het werkgebied en N2000 voor de Noordzee en Noordzeekustzone.