De directie Duurzame Mobiliteit
Koers houden op de klimaatdoelen van mobiliteit en regisseren dat we met zijn allen de juiste vertaling maken. Dat is waar we je voor nodig hebben.
De directie Duurzame Mobiliteit werkt aan de uitvoering van het Klimaatakkoord Mobiliteit en het aanvullend klimaatbeleid van Rutte IV. De acties daarvan zijn belegd in vijf programma’s: Elektrisch vervoer, Actieve mobiliteit (fietsen en lopen), Gedrag en werkgeversaanpak, Verduurzaming in logistiek en Duurzame energiedragers in mobiliteit. Er zijn twee afdelingen waar programma-overstijgende taken zijn belegd: de afdeling Regie en de afdeling Internationale Coördinatie en Luchtkwaliteit van Voertuigen.
Er wordt multidisciplinair samengewerkt. Met andere onderdelen binnen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), bijvoorbeeld waar het gaat om duurzame luchtvaart. Maar ook met andere departementen, zoals met Economische Zaken en Klimaat (EKZ) als het gaat om de klimaatopgave of met Financiën op het terrein van de fiscaliteit. Ook werken we nauw samen met andere overheden, belangenorganisaties, uitvoeringsorganisaties, zelfstandige bestuursorganen (zoals de Nederlandse Emissieautoriteit) en veel private partijen. Onze directie heeft een stevige internationale oriëntatie. Onze omgeving innoveert in sneltreinvaart. De opgave is om binnen deze complexe omgeving afgewogen en innovatieve oplossingen te vinden voor vraagstukken die ertoe doen. De onderwerpen kennen veelal een hoge politieke en bestuurlijke gevoeligheid. Er heerst een sfeer van optimisme, ruimte en vertrouwen.
De opgaven van de directie voor de komende tijd zijn:
- het inpassen van de extra klimaatambities van het huidige kabinet en het ‘Fit-for-55’-pakket vanuit de EU, dat eisen stelt aan een versnelde decarbonisatie van de mobiliteitssector;
- het behouden en waar mogelijk versnellen van het uitroltempo van laadinfrastructuur en realiseren van 100% emissievrije voertuigen;
- ervoor zorgen dat er voor alle Nederlanders manieren zijn om duurzaam te reizen;
- het mede vormgeven van het transitiepad voor de brandstoffen van de toekomst (oftewel duurzame energiedragers), die hun impact hebben op alle IenW-sectoren;
- het ontwikkelen van nieuwe instrumenten, zoals een eventueel emissiehandelssysteem (ETS) voor mobiliteit;
- de fiscale behandeling van mobiliteit en de relatie met Betalen Naar Gebruik.
De directie is op zoek naar een tweede MT-lid (hoofd van de afdeling Regie), die met de directeur, de plaatsvervangend directeur en de programmamanagers sturing geeft aan de directie. In totaal bestaat DuMo uit circa 55 fte.
Als MT-lid geef je direct leiding aan de afdeling Regie, die uit circa 8 personen bestaat, en heeft daarnaast de HR-verantwoordelijkheid voor circa 25 personen van de programma’s Elektrisch vervoer, Actieve mobiliteit en Gedrag en werkgeversaanpak.
De afdeling Regie is, voor de hele directie en soms voor het hele departement, verantwoordelijk voor de koers op de klimaatdoelen van mobiliteit en stuurt zo nodig de strategie bij. Dit gebeurt via een groot aantal coördinerende taken om het overzicht te behouden, om strategische issues te signaleren en om nieuw beleid te integreren in de bestaande afspraken. Voorbeelden van deze taken zijn:
- de voorbereiding van ambtelijke en ministeriële onderraden voor klimaatbeleid;
- de voorbereiding van Kamerdebatten;
- de afstemming met de ministeries van EZK en Financiën, de zusterdirecties van het Directoraat-Generaal Mobiliteit en de decentrale overheden;
- het secretariaat van het Uitvoeringsoverleg Klimaat met de maatschappelijke stakeholders;
- de coördinatie van claims voor aanvullend klimaatbeleid bij bijvoorbeeld het klimaatfonds.
Deze taken worden grotendeels zelfstandig uitgevoerd door de dossierhouders van de afdeling.
Daarnaast zorgt de afdeling Regie dat de basis op orde is via een aantal bedrijfsvoeringstaken, zoals de begrotingszaken en het financieel beheer van de directie en het beheer van de afspraken met Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Het afdelingshoofd signaleert tijdig mogelijke afwijkingen in de afspraken en zoekt hiervoor op een collegiale manier naar oplossingen. Ook behartigt het afdelingshoofd op MT-niveau het klimaatbelang en de samenhang met de stimulering van emissieloos rijden in aanloop naar de introductie van Betalen Naar Gebruik in 2030.
Verder zijn er diverse onverwachte taken. De opgave van de directie bevindt zich in een omgeving die sterk in beweging is. Het is van belang hierop goed te kunnen inspelen en kansen te verzilveren. Soms zijn er opeens tijdelijke taken die in veel gevallen vanuit de afdeling Regie worden opgepakt of ondersteund, zoals de reactie op de Oekraïne-crisis. Het afdelingshoofd speelt hierin vaak een initiërende rol en stemt af met de relevante collega’s zodat er, óók bij tijdelijke taken, duidelijk is wat iedereen van elkaar kan verwachten.
Als MT-lid ben je daarnaast sparringpartner voor de programmamanagers van Elektrisch vervoer, Actieve mobiliteit en Gedrag en werkgeversaanpak. Het is hierbij belangrijk om hen te faciliteren en niet in de verleiding te komen om op de stoel van de programmamanagers te gaan zitten. De inhoudelijke verantwoordelijkheid en dagelijkse aansturing van de programmateams is belegd bij de programmamanagers, die daarover rapporteren aan de directeur. In de driehoek directeur, MT-lid en programmamanagers worden praktische afspraken gemaakt over de dagelijkse gang van zaken en onderlinge vervanging.