SodM zoekt een manager voor de afdeling Toezicht 1 (hierna: manager T1). De afdeling Toezicht 1 omvat het toezicht Groningen en het toezicht Gasnetten. Doel van het toezicht van SodM is om de veiligheid van de mensen te borgen en het milieu te beschermen.
Toezicht Groningen
Onder veiligheid verstaat SodM de veiligheid van gebouwen, de gezondheid van mensen en het zoveel mogelijk voorkomen of beperken van schade ten gevolge van de gaswinning. De gaswinning in Groningen wordt de komende jaren beëindigd. SodM houdt toezicht op een veilige en zorgvuldige afbouw van de gaswinning: het sluiten en het veilig verwijderen of achterlaten van installaties, monitoring van de bodembeweging en voorbereiding van de (lange termijn) nazorg.
In Groningen zijn de nadelige gevolgen van de gaswinning groot. Een aanzienlijk deel van de gebouwen voldoet niet aan de gestelde veiligheidsnorm en moet versterkt worden. Een deel van de bewoners ervaart al lange tijd stress door de onrust die daarmee gepaard gaat. SodM houdt toezicht op de versterkingsoperatie. Dit moet ertoe bijdragen dat versterking in 2028 is afgerond met het oog op de veiligheid.
Op grond van dit toezicht adviseert SodM de staatssecretaris van EZK over de gaswinning, de voortgang van de versterking en de afbouw. Met het toezicht wil SodM ook bijdragen aan het broodnodige herstel van vertrouwen van de bewoners van de aardbevingsgemeenten in de overheid.
Toezicht Gasnetten
Het toezicht Gasnetten betreft de veiligheid van de gasdistributie door lagedruk netten door regionale netbeheerders en eigenaren van besloten en particuliere netten. SodM heeft naast deze wettelijke taak ook een tijdelijke taak als toezichthouder op waterstofdistributie. Prioriteiten zijn het toezicht op verbetering van het kwaliteitsborgingssysteem van de netbeheerders en van nieuwe partijen op de markt met besloten of particuliere netten; het toezicht op belangrijke issues en incidenten met betrekking tot gaskwaliteit en -transport; en het bijdragen aan beleidsontwikkeling en wetgeving ten aanzien van gasdistributie, gaskwaliteit, groen gas en waterstof uit oogpunt van veiligheid voor mens en milieu.
Voor het toezicht werken de medewerkers van T1 intensief samen met experts van SodM, veelal geomechanici, geologen en boorspecialisten van de afdeling Centrale Expertise (hierna: CE) en woordvoerders, juristen en strategische adviseurs van de afdeling Bestuurszaken (hierna: BZ).
De afdeling T1 is ook verantwoordelijk voor het aansturen en benutten van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van gaswinning Groningen en gasnetten door kennisinstellingen in binnen- en buitenland, passend bij de door SodM gestelde prioriteiten.
Dit ga je doen
Als manager T1 ben je lijnverantwoordelijk voor de afdeling en daarmee verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van het toezicht. Je zorgt dat de medewerkers van de afdeling T1 optimaal kunnen bijdragen aan het toezicht en de advisering van SodM aan de minister in het verlengde hiervan.
Je stuurt op voldoende capaciteit, kennis en kunde bij T1 en op een goede benutting hiervan. Ook zorg je dat de kennis en kunde bij andere afdelingen wordt benut, zowel wetenschappelijke als technische kennis èn inzichten met betrekking tot effectief toezicht binnen de maatschappelijke context. Hiertoe werk je met de mulitidisciplinaire teams en faciliteert hen als sparring partner in hun analyse, gedachtenvorming en realisatie van het toezicht.
Je bevordert dat de medewerkers hun kennis en kunde onderhouden, doorontwikkelen en delen in de organisatie en daarbuiten. De medewerkers worden ook uitgedaagd om de dialoog aan te gaan met externe partijen, zoals netbeheerders, brancheorganisaties, gemeenten en burgers. Je vervult hierbij een voorbeeldrol.
Je stuurt op een werkwijze die past bij de missie, visie en kernwaarden van SodM. Je verdiept je zodanig in de complexe vraagstukken dat je effectief kunt sturen op zorgvuldig en impactvol toezicht.
Met behulp van de sturingsmechanismen van SodM, zoals de risicosturing en de financiële cyclus, draag je bij aan het stellen van de juiste prioriteiten voor SodM en stuur je, in nauwe samenwerking met de andere managers toezicht en vergunningen op realisatie daarvan zowel binnen als buiten de eigen afdeling. Indien taken om meer capaciteit of andere inzet vragen, zorg je voor agendering daarvan en realisatie van de besluiten voor zover het T1 betreft.
Je signaleert waar wet- en regelgeving verder ontwikkeld moet worden en adviseert de beleidsverantwoordelijke departementen hierover. Je benut je politiek-bestuurlijke ervaring om te komen tot impactvol toezicht. Hierbij heb je oog voor rolzuiverheid van het toezicht.
Je onderhoudt in overleg met de collega managers een strategisch netwerk van relevante stakeholders, waaronder beleidsmakers, toezichthouders en burgers. Je voert en draagt waar nodig ook bij aan gesprekken met onder toezichtstaande instellingen.
Wat deze functie zo bijzonder maakt?
Een deel van de bewoners in Groningen ondervindt dagelijks de nadelige effecten van de gaswinning. Deze varieert van ongemak tot grote impact op hun gezondheid en leven. Vanuit haar rol als toezichthouder vindt SodM belangrijk om signalen van bewoners en burgerverenigingen te kennen en te benutten om het toezicht zo effectief mogelijk vorm te geven, de minister te adviseren en de besluitvorming van de regering te beïnvloeden opdat het in Groningen net zo veilig wordt als elders in Nederland.
Door de energietransitie vindt enerzijds afbouw plaats van oudere installaties plaats en anderzijds wordt gebruik gemaakt van nieuwe gassen en technieken, ook door nieuwe partijen. Experimenten met gasdistributie en gaskwaliteit moeten veilig worden uitgevoerd, en bijdragen aan inzichten voor regulering die intussen wordt opgesteld. De actualiteit en het tempo van de innovatie maakt dit toezicht zeer uitdagend.