Als docent binnen Justitieel Complex (JC) Zaanstad bevind jij je in een wel heel bijzondere onderwijssituatie. Jouw leerlingen zijn gedetineerden, van wie sommige een psychiatrische achtergrond hebben. Voor jou betekent dat een mooie uitdaging, want de relatie tussen leerling en docent is bij deze doelgroep extra belangrijk. In jouw rol als docent draag je indirect bij aan het re-integreren van gedetineerden in de samenleving, daar onderwijs een onderdeel is van het Detentie- en Re-integratieplan. Ben jij op zoek naar een leuke en dynamische baan als docent, waarbij jouw werk om 16.30 uur écht klaar is? Lees dan gauw verder!
Dit ga je doen
Na een gezamenlijk overleg, waarbij bijzonderheden en eventuele knelpunten worden besproken, ga jij aan de slag in één van onze onderwijslokalen. Dagelijks worden er diverse onderwijsmomenten aangeboden. Tussen deze onderwijsmomenten door is er voldoende ruimte om lessen voor te bereiden, te rapporteren, examens te plannen en nakijkwerk te verrichten.
Je bent als docent flexibel inzetbaar voor onder andere basiseducatie, zoals Nederlands en rekenen. Je geeft tevens les in computeronderwijs, het aanleren van de juiste werknemersvaardigheden en je begeleidt diverse mbo-2 trajecten. Nog meer dan in het reguliere onderwijs is ieder traject maatwerk.
Je geeft groeps- en individugericht onderwijs aan gedetineerden en bewaakt de inhoud, voortgang en de veilige leeromgeving. Heeft een gedetineerde een certificaat en/of diploma behaald? Dat maakt jou trots en wordt dan ook gevierd! Je adviseert het hoofd van de afdeling Bibliotheek, Onderwijs en Sport (BOS) over diverse onderwijsaangelegenheden.
Jouw werk als docent binnen JC Zaanstad doet een ander beroep op je kwaliteiten dan in een onderwijssituatie in de vrije maatschappij. Zo dien je een goede werkrelatie op te bouwen met de gedetineerde. Dit doe je door gevoelens en behoeften van anderen te onderkennen vanuit wederzijds respect. Dit uit zich onder andere door het zorgvuldig omgaan met persoonlijke en gevoelige informatie. Zorg dragen voor een veilig leerklimaat is hierbij essentieel.
Daarnaast is het belangrijk dat je regels en gedragsnormen uitdraagt en wat daarin grensoverschrijdend is. Je doorziet ordeverstoring en ander ongewenst gedrag en spreekt de gedetineerde hierop aan. Daarbij maak je jouw professionele grenzen duidelijk, terwijl je blijft handelen naar de geldende normen en waarden van de organisatie.
Het onderwijs team bestaat uit 4 docenten en het hoofd BOS. Eenmaal per twee weken vindt een teamoverleg plaats. Daarnaast werk je veelal samen met collega’s van de bibliotheek, sport, leefafdelingen, werkzalen, re-integratietrainers, ric-coördinatoren, casemanagers.