Wat ga je doen?
Als Ketentoezichthouder Afval bezoek je bedrijven en controleer je hun activiteiten op naleving van de milieuwet- en regelgeving. Je voert onderzoek uit in de gehele afvalketen, van het vrijkomen tot het verwerken van afval. Je controleert administraties, verzamelt en analyseert data en doet voorstellen voor interventie en handhaving. Je gebruikt je kennis en expertise om ontwikkelingen en risico’s te signaleren en nieuwe methoden te ontwikkelen die relevant zijn voor de uitvoering van het werk als Ketentoezichthouder. Dit doe je hoofdzakelijk voor de branches Afval & Industrie en Agrarisch.
Ons werk staat volop in de belangstelling. Jouw takenpakket als Ketentoezichthouder Afval heeft directe invloed op onze omgeving. In de praktijk blijken er namelijk grote (milieu) risico’s te schuilen in het verwerken en verhandelen van afval. Daar is door crimineel en frauduleus handelen veel in te verdienen. Er zijn afvalketens waarin, door de wet te omzeilen, betaling voor verwerking wordt vermeden en men onterecht geld of subsidie ontvangt voor een nieuw eindproduct.
Wij toetsen de wet- en regelgeving door de volgende werkzaamheden:
• voorbereidend onderzoek in interne en externe schriftelijke en digitale bronnen;
• het verzamelen, verdelen en analyseren van data;
• het toetsen van verbanden tussen de financiële en bijvoorbeeld afvalstoffenadministratie en het bieden van ondersteuning bij risicoanalyses op het niveau van keten, branche of bedrijf;
• het uitvoeren van inspecties ter plaatse en identificeren van onregelmatigheden, oorzaken en fraude;
• het opstellen van ketenbeschrijvingen, barrièremodellen, analyseprofielen en interventiestrategieën.
Dit doe je uiteraard niet alleen. Je verzamelt en deelt, als intern informatieknooppunt, informatie met alle externe ketenpartners. Afhankelijk van de overtreding en het onderzoek gaat het dan om verschillende handhavingsinstanties, zoals de Politie, het Openbaar Ministerie, Inlichtingen en Opsporingsdiensten, maar ook andere omgevingsdiensten of het Waterschap. Samen vormen jullie een multidisciplinair team. Iedereen draagt bij vanuit het eigen perspectief, dat maakt de functie interessant en daar leer je veel van.
Uit hoofde van je functie maak je ook deel uit van onze piketdienst.