Ben jij een bestuursrechtjurist met een goed gevoel voor techniek? Heb je een hart voor de veiligheid van mensen en bescherming van het milieu? Dan heeft SodM jou nodig! Zeker als jij affiniteit hebt met toezicht en handhaving.
Gaswinning in Groningen; Oliewinning in Drenthe; Geothermie in Brabant; Windenergie op zee; Zoutwinning in Twente: op veel plaatsen in Nederland én op de Noordzee worden delfstoffen gewonnen. SodM houdt toezicht op die activiteiten en adviseert over de gevolgen daarvan. Belangrijk werk waarvoor veel maatschappelijke belangstelling is.
SodM hoopt met jou een scherpe en genuanceerde adviseur te krijgen; een medewerker met gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen en goede communicatieve vaardigheden. En natuurlijk moet je een gezellige collega zijn.
Juridische Zaken:
Met zes andere juristen ben je het juridische hart van een toezichthouder die maatschappelijk in de belangstelling staat. Samen met hen en met de andere -veelal technisch vaardige- collega’s werk je aan kwalitatief hoogwaardige resultaten. Juridische documenten die begrijpelijk en effectief zijn en die een juridische toets in vervolgprocedures kunnen doorstaan.
Het werkveld:
SodM houdt toezicht op de delfstoffenwinning in Nederland en op de Noordzee. Waar gas, olie, zout, of aardwarmte uit de diepe ondergrond wordt gehaald, ziet SodM erop toe dat de mijnbouwondernemingen de veiligheid en gezondheid voor mens en milieu borgen. Ook de windmolenparken op zee en het transport van gas staan onder toezicht van SodM.
Juridisch betekent dit dat SodM toeziet op de naleving van een groot aantal bepalingen in wet- en regelgeving. Regels die te vinden zijn in vele nationale wetten zoals de Mijnbouwwet, de Gaswet, de Arbo-wetgeving (arbeidstijden en -omstandigheden), de Wet Windenergie op zee, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wet milieubeheer en de Wet bodembescherming. Maar ook internationaal zijn er direct werkende regeld waar toezicht op nodig is.
Daarnaast heeft SodM als bestuursorgaan te maken met de Algemene wet bestuursrecht, de Wet open overheid en de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Als jurist geef je samen met jouw collega’s van het cluster Juridische Zaken advies aan de gehele organisatie: als klankbord bij de totstandkoming van wetgeving, als waarborg voor jurisdisch correcte besluitvorming en als proceseigenaar bij bezwaar en beroep.