Proeven hoe het is om bij de Rechtspraak te werken? Dat kan als gerechtsjurist in het inloopteam strafrecht. Van a tot z betrokken bij het proces, ervaring opdoen en een voorbereiding leveren waar de rechter op kan vertrouwen. Werken bij de Rechtspraak op meerdere locaties: maak jij het verschil?
De praktische punten op rij
Om te zorgen voor tijdige rechtspraak zijn gerechten op verschillende rechtsgebieden onder meer samen gaan werken in ‘inloopteams’ om de achterstand in rechtszaken weg te werken. In deze rol doe je veel (zittings)ervaring op en kun je proeven hoe het is om bij de Rechtspraak te werken. De ene dag werk je in Utrecht (je officiële standplaats), de andere dag werk je op de rechtbank waar jij een zitting hebt. Thuiswerken kan (na je opleidingsperiode) natuurlijk ook.
Met twee benen in de maatschappij en een grote verantwoordelijkheid, dat is jouw werk
In het inloopteam strafrecht houd jij je bezig met kantonzaken. Dit zijn zaken die te maken hebben met overtredingen, bijvoorbeeld een snelheidsovertreding, wildplassen of onverzekerd rijden.
Als gerechtsjurist ben jij de eerste die het – digitale – dossier bekijkt en beoordeelt. Dat betekent dat er ook van jou verwacht wordt dat je ontbrekende of niet kloppende aspecten signaleert en ernaar handelt. Je begint met het maken van een voorbereidingsformulier. Dit formulier vormt de samenvatting en het hart van de strafzaak waarop jij alle essentiële punten noteert. Zo:
- kijk je inhoudelijk naar het proces-verbaal van de overtreding en of deze bewezen kan worden;
- geef je aan of er stukken in het dossier ontbreken;
- geef je aan of de verdachte een relevant strafblad heeft.
“Als gerechtsjurist werk je nauw samen met rechters. Je komt op veel verschillende locaties en krijgt zo een mooie inkijk in de Rechtspraak. Het wordt gewaardeerd als je
input levert en proactief bent. Je doet het echt samen.” Laura, junior gerechtsjurist (inloopteam Strafrecht).
Elke zaak heeft een eigen verhaal, zo doe je veel ervaring op.
Op een zittingsdag komen veel verschillende overtredingen voorbij, met een grote diversiteit aan mensen die elk hun eigen verhaal hebben. Je bent in het hele proces betrokken, want naast de voorbereiding van de zaak:
- is het op zitting jouw taak goed bij te houden wat er gezegd wordt;
- onderhoud je contact met de bodes zodat de zitting efficiënt verloopt;
- leg je na afloop van de zitting de beslissing in een vonnis vast;
- zorg je voor een nauwkeurige registratie in de systemen.