Iedere 3e dinsdag van september brengt de minister van Financiën het koffertje met de Rijksbegroting en Miljoenennota naar de Tweede Kamer. Wil jij meewerken aan de besturing van Nederland en daarmee aan de inhoud van het koffertje? Het Financial Traineeship biedt je alle kansen om je te verdiepen in de wereld van financiën, politiek en beleid.
‘In 2 jaar tijd aan slag op 3 verschillende werkplekken binnen de Rijksoverheid. Voor mij dé kans om te ontdekken wat echt bij mij past!’ – Tom van Coenen
Dit ga je doen
Als financial trainee houd jij je bezig met het financiële huishoudboekje van Nederland, zowel qua inkomsten als uitgaven. Je vastbijten in financiële vraagstukken binnen een politieke context kan op talloze manieren. Een paar voorbeelden? Misschien ga jij:
- Beleidsplannen doorrekenen, zodat duidelijk wordt of dat wat bedacht is uitvoerbaar en realistisch is.
- Uitgaven controleren om na te gaan of deze het gewenste effect hebben gehad en of dit verantwoord is besteed.
- Advies uitbrengen over budgetverdeling, zodat de bewindspersonen worden ondersteund tijdens het debat in de Tweede Kamer en zij betere keuzes kunnen maken.
- Data verzamelen en analyseren, die je vervolgens vertaalt in heldere visuals, zodat burgers begrijpen waar het belastinggeld vandaan komt en waaraan het wordt uitgegeven.
Welke opdrachten je als financial trainee ook oppakt en bij welke rijksorganisatie je ook aan de slag gaat, de maatschappelijke invloed van je werk is groot. Ook bijzonder: onderwerpen waar jij mee bezig bent, zie je vaak terug in de media.
‘Vanaf het begin zijn mijn medetrainees meer dan mijn collega’s. Ik zie hen ook graag buiten werktijd, tijdens borrels en weekendjes weg’ – Jasper Kouffeld
Dit krijg je van ons
- Een 2-jarige arbeidsovereenkomst van (minimaal) 36 uur bij een van de ministeries waar je werkervaring opdoet.
- 3 verschillende werkplekken bij overheidsorganisaties. Dit kan de directie Financieel-Economische Zaken bij een ministerie zijn, maar ook de financiële afdeling van een beleidsdirectie of een uitvoeringsorganisatie, zoals Rijkswaterstaat, de Algemene Rekenkamer of de politie. Zo krijg je een goed beeld van de (Rijks)overheid.
- Bij je 1e werkplek draai je 12 maanden mee, daarna ga je 6 maanden aan het werk bij je 2e en 3e werkplek. Bij je 3e werkplek ga je terug naar de organisatie waar je startte, maar dan in een andere financiële functie.
- Direct een goed salaris: je start in schaal 10.0 CAO Rijk.
- Individueel Keuzebudget (IKB), (16,37% van je bruto jaarsalaris), waarmee je keuzes kunt maken die bij jou passen. Van extra verlof tot het aanschaffen van een fiets.
- Hybride werken: uiteraard in overleg met je leidinggevende.
- Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof, bedrijfsfitness en studiefaciliteiten.
- Volledige vergoeding van je ov-reiskosten (woon-werkverkeer).
- En dan, na afloop van het traineeship? De kans is groot dat je aan de slag gaat bij de Rijksoverheid. Door de brede oriëntatie, jouw opgebouwde netwerk van collega’s en trainees en ervaring die je hebt opgedaan, zijn de mogelijkheden eindeloos.
‘Op elke werkplek draai je mee als volwaardig medewerker. Naast de kennis die je opdoet, ben je ook een belangrijke gespreks- en sparringpartner voor collega’s’ – Elroy Elshof
Dit krijg je aan opleiding en ontwikkeling
Het Financieel Traineeship gaat op 4 september 2023 van start met een korte opleiding van 2 weken bij de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering. Hier stomen we jou en je medetrainees klaar voor je 1e werkplek. Zo leer je in no time hoe een begroting wordt opgesteld en hoe het kasverplichtingenstelsel en het baten-lastenstelsel werkt. Je ontdekt ook hoe je gesprekken voert met de minister en onderhandelingen het beste kunt insteken. Tijdens het traineeship volg je op werkdagen nog regelmatig lessen op de Rijksacademie om je verder te verdiepen in de overheid en jezelf op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen. Ook ga je geregeld op werkbezoek, bijvoorbeeld naar de Tweede Kamer en de Algemene Rekenkamer.
‘Je gaat 4 dagen op studiereis naar Brussel en Luxemburg’ – Dilara Keserlioglu