(Senior) beleidsmedewerker duurzaam wegvervoer
‘Laadpaalalarm van auto- en vrachtwagenindustrie: snel meer palen nodig!’. Zomaar een krantenkop die over jou dossier zou kunnen gaan. Als Senior Beleidsmedewerker Duurzaam Wegvervoer is jouw functie maatschappelijk relevant, uitdagend en politiek gevoelig.
Waar werken wij aan?
De transitie naar zero-emissie mobiliteit is in volle gang. Steeds meer mensen maken gebruik van een elektrische auto of vrachtauto. De uitrol van voldoende laadinfrastructuur langs de snelweg is belangrijk om die transitie te faciliteren. Samen met het projectteam zorg je er voor dat mensen onderweg hun auto kunnen laden, iets kunnen eten en even kunnen rusten.
Ben je geïnteresseerd in mobiliteit? Wil je meedenken over hoe we het wegennet klaar maken voor een zero-emissie vervoer systeem, waarin laden, waterstof en mogelijk zero-emissie brandstof een rol gaan spelen? Op de afdeling Wegverkeersbeleid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zoeken we een enthousiaste (senior) beleidsmedewerker wegverkeersbeleid, die zich met name focust op duurzame mobiliteit. Daarnaast kijk je ook hoe dat zo veilig mogelijk kan. En natuurlijk speelt ook bereikbaarheid een grote rol.
Wat ga je doen als Senior Beleidsmedewerker Duurzaam Wegvervoer
Om invulling te geven aan deze opgave, zoeken we een collega die zich met het (duurzaamheid) beleid van wegverkeer wil bezighouden. Je werkt aan diverse vraagstukken, zoals:
- Marktordening van (laad) dienstverleners op de snelweg;
- Inrichting, klimaatadaptie en innovatie op verzorgingsplaatsen langs de snelweg;
- Beter uitgeruste (vrachtwagen)chauffeurs door goede parkeer- en rustmogelijkheden.
Hoewel dit op het oog misschien herkenbare en vanzelfsprekende onderwerpen zijn, zul je hier ontdekken dat er een wereld achter schuil gaat. Zo zie je nog veel tankstations en ook steeds meer laadstations langs de snelweg. In de toekomst zal dat verschuiven, maar we weten niet precies hoe snel. Flexibel en toekomstbestendig beleid is dus nodig. Tegelijkertijd moeten de fossiele auto’s ook nog kunnen tanken. En moet er ruimte zijn om iets te eten en te drinken. Allemaal vraagstukken waar je mee te maken hebt. Het is een diverse functie waarin je vrijwel alle aspecten van beleid tegenkomt. Samenwerken met andere ministeries, met de uitvoering (Rijkswaterstaat), met de branche, Europese regelgeving, politieke overleggen en advisering en nog veel meer. Maar vooral: het is een onderwerp waarbij je jouw werk dagelijks in de krant of nieuws tegenkomt. En waar je echt het verschil kan maken! Dus wat wil je nog meer?!
Waar ga jij werken?
Jij komt te werken op de afdeling wegverkeersbeleid, waarin je onderdeel wordt van het cluster wegvervoer.
Wij vinden het belangrijk om 2 a 3 dagen met elkaar op kantoor te werken en ook samen gezellig te lunchen.
Binnen het cluster krijg jij veel verantwoordelijkheden en ruimte om jezelf te ontwikkelen. Een groot deel van je tijd besteed je aan de inhoudelijke samenwerking in een projectteam, ‘verzorgingsplaats van de toekomst’. Je komt te werken in een positief en zelfsturend projectteam. We zijn aanpakkers en nemen het initiatief naar elkaar, maar ook naar onze verschillende samenwerkingspartners.