Wil jij bij het arrondissementsparket Amsterdam een sleutelrol spelen bij de aanpak van cybercriminaliteit door het Openbaar Ministerie? Wil je werk doen dat bepalend is voor de strategie en de richting van cybercrimebestrijding en de verbinding leggen tussen beleid en operatie? Lees dan snel verder en grijp je kans!
Het opsporen en vervolgen van cybercrime is niet eenvoudig. De daders zijn meestal onzichtbaar en werken niet altijd vanuit Nederland. Tegelijkertijd wordt de aanpak van deze vorm van criminlaiteit steeds urgenter. Het OM werkt samen met de politie, het bestuur en andere publieke en private partners aan de bestrijding van cybercrime. Als beleidsmedewerker binnen het cybercrimecluster van Parket Amsterdam werk je nauw samen met andere specialisten, de cybercrimeofficieren, -onderzoeksjuristen en collega beleidsmedewerkers.
Dit cluster werkt aan het opsporen en vervolgen van individuele daders. Maar daar stopt het niet. We willen het voor criminele organisaties zo moeilijk mogelijk maken om mensen en bedrijven op te lichten, af te persen of hun gegevens te stelen. Daarom werken we samen, intern met elkaar en extern met gemeenten, politie, andere opsporingsdiensten, wetenschappelijke instellingen of bedrijven. Nationaal en internationaal, want cybercriminaliteit houdt zich niet aan eenheids- of landsgrenzen. Ons doel: betere opsporing en het ontwikkelen van innovatieve manieren om cybercrime te bestrijden, ook buiten het strafrecht
Inhoudelijke taken
Een belangrijke taak wordt het bijdragen aan en vormgeven van een transitieslag binnen het parket Amsterdam op het gebied van de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Die transitieslag ziet zowel op een toename in de opsporing en vervolging van deze zaken, als meer aandacht voor dit type criminaliteit in de verschillende strategische aanpakken die op dit moment in Amsterdam lopen. Als beleidsadviseur vertaal je landelijke en lokale ontwikkelingen op het gebied van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit naar de interne organisatie en adviseer je ter verbetering of vernieuwing van primaire processen. Zo werk je als ‘verbinder’ tussen de operatie en beleids- en besluitvorming. Je ondersteunt de officieren van justitie en secretarissen bij strafzaken. Daarnaast onderhoud je een netwerk van relevante interne en externe contacten. Ook moet je in staat zijn om zelfstandig innovatieve ideeën aan te dragen, waarmee knel- en aandachtspunten op een andere manier kunnen worden aangepakt.