Niet alle goederen mogen zomaar de grens over. Denk bijvoorbeeld aan dual-use goederen, goederen die zowel militair als civieltechnisch gebruikt kunnen worden. Het is dan belangrijk dat de vergunningsvoorwaarden worden nageleefd. Jij, als medewerker bij de Centrale Dienst voor In-en Uitvoer (CDIU) bij de Douane, houdt hier toezicht op. Vanuit Groningen ben jij het aanspreekpunt voor je collega’s op het gebied van vergunningsvoorwaarden. Zo draag je bij aan een veilige in- en uitvoer van goederen in Nederland.
Dit doe je bij de Douane
Jij gaat aan de slag in het proces nabehandeling. Hierbij houd je toezicht op de naleving van de vergunningsvoorwaarden via verschillende systemen (zoals DKS, AGS en ABV). Je werkt ook nauw samen met je collega’s van de aanvraagbehandeling en bent het eerste aanspreekpunt bij problemen en vragen. Ook rapportages die aangeleverd worden door de vergunninghouders komen na jouw beoordeling op tijd op de juiste plek terecht.
Bij een niet-tijdige aanlevering van bescheiden, zoals uitgevraagd op de vergunning, verstuur je een rappel aan de vergunninghouder. Ook controleer jij of en hoe bedrijven bij ons bekend staan, dit in verband met de aanvraag certificering AEO. Op verzoek van team POSS verstrek jij vergunnings-gerelateerde informatie voor regulier bedrijfsonderzoek. Je levert bovendien dossiers aan bij POSS wanneer een vergunninghouder niet-compliant gedrag vertoont.
Een bijzondere baan, omdat….
- Je op basis van de verwerkingen die je verricht direct bijdraagt aan de internationale bescherming tegen ongewenste en/of onveilige goederen.
- Je een zeer verantwoordelijke functie hebt waarin iedere beslissing die je maakt consequenties heeft voor belanghebbenden. En dit alles binnen een speelveld dat politiek gezien onder een vergrootglas ligt.
- Je terechtkomt in een hechte en veilige werk- en leeromgeving, waar je dagelijks nauw samenwerkt met collega’s.
Dit zegt een collega over jouw werkomgeving
“Ik heb contact met externe partijen, zoals ministeries en bedrijven. Dat maakt mijn werk leuk. En door de veranderende Europese wet- en regelgeving en sancties is het ook heel gevarieerd.” – Ebel, behandelaar vergunningen.